MĄKA Z ŻOŁĘDZI BEZGLUTENOWA BIO 500 g - DARY NATURY View larger

MĄKA Z ŻOŁĘDZI BEZGLUTENOWA BIO 500 g - DARY NATURY

Nowy produkt

Mąka z żołędzi była dawniej używana jako pokarm, szczególnie w czasach, gdy brakowało jedzenia. Współczesne badania potwierdziły jej bardzo wysoką wartość odżywczą oraz zawartość cennych dla zdrowia składników. W porównaniu z mąką zbożową jest kilkakrotnie bogatsza w potas, wapń i magnez, zawiera witaminy z grupy B, dużo cennego błonnika oraz ponad 5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.

More details

2 Przedmioty

Ostatnie sztuki w magazynie!

13,50 zł tax incl.

Add To Wishlist


Mąka z żołędzi była dawniej używana jako pokarm, szczególnie w czasach, gdy brakowało jedzenia. Współczesne badania potwierdziły jej bardzo wysoką wartość odżywczą oraz zawartość cennych dla zdrowia składników. W porównaniu z mąką zbożową jest kilkakrotnie bogatsza w potas, wapń i magnez, czyli kluczowe dla zdrowia składniki mineralne. Mąka ta jest bardzo bogata w witaminy z grupy B. Zawiera także dużo cennego dla funkcjonowania przewodu pokarmowego błonnika oraz ponad 5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Mąkę żołędziową można wykorzystywać jako uszlachetniający dodatek do mąki zbożowej w proporcji 2/3 mąki zbożowej i 1/3 mąki żołędziowej i wypiekać chleb, bułki, ciasteczka oraz inne wyroby. Można ją wykorzystać także do wszystkich dań gdzie normalnie dodaje się mąkę zbożową np. jako dodatek do makaronu, omletów z jaj, placków ziemniaczanych (dodając do 2/3 tartych ziemniaków 1/3 mąki z żołędzi).
Zachęcamy do wymyślania autorskich dań na bazie tego naturalnego i cennego składnika.

Zawartość podstawowych składników w suchej masie:

  • Sód 17 mg/kg
  • Potas 4500 mg/kg
  • Fosfor 730 mg/kg
  • Wapń 740 mg/kg
  • Magnez 340 mg/kg
  • Błonnik 16,8%
  • Białko 4,1%
  • Kwasy tłuszczowe 5,1%
  • Sole mineralne 1,2%
  • Węglowodany 72,8%

Skład:

100% żołędzie bio

Waga500 g

Napisz opinię

MĄKA Z ŻOŁĘDZI BEZGLUTENOWA BIO 500 g - DARY NATURY

MĄKA Z ŻOŁĘDZI BEZGLUTENOWA BIO 500 g - DARY NATURY

Mąka z żołędzi była dawniej używana jako pokarm, szczególnie w czasach, gdy brakowało jedzenia. Współczesne badania potwierdziły jej bardzo wysoką wartość odżywczą oraz zawartość cennych dla zdrowia składników. W porównaniu z mąką zbożową jest kilkakrotnie bogatsza w potas, wapń i magnez, zawiera witaminy z grupy B, dużo cennego błonnika oraz ponad 5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Path: > > MĄKA Z ŻOŁĘDZI BEZGLUTENOWA BIO 500 g - DARY NATURY