SÓL CZARNA KALA NAMAK 1 kg - BOGUTYN MŁYN View larger

SÓL CZARNA KALA NAMAK 1 kg - BOGUTYN MŁYN

Nowy produkt

Czarna sól Kala namak to pozyskiwany z wulkanicznych minerałów (halitów) różowy proszek o wyraźnym jajecznym aromacie.

Kala Namak jest szeroko stosowana w kuchni indyjskiej do wielu potraw i przekąsek. W medycynie ajurwedyjskiej uważana jest za przyprawę chłodzącą i  stosowana jako środek na wzdęcia i zgagę. Polecana też dla osób z wysokim ciśnieniem oraz mających kłopoty z trawieniem i jelitami.

More details

2 Przedmioty

Ostatnie sztuki w magazynie!

17,00 zł tax incl.

Add To Wishlist


Czarna sól Kala namak to pozyskiwany z wulkanicznych minerałów (halitów) różowy proszek o wyraźnym jajecznym aromacie. Swój kolor oraz zapach zawdzięcza obecności związków siarki. Czarna sól składa się głównie z chlorku sodu z dodatkiem siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. Chlorek sodu (sól kuchenna) nadaje Kala namak słonego smaku, siarczek żelaza dodaje różowego koloru, inne związki siarki odpowiadają za lekko gorzkawy smak, a siarkowodór nadaje jajeczny zapach. Pomimo, że siarkowodór jest toksyczny dla ludzi w w większych stężeniach, to jego niewielka zawartość w czarnej soli nie ma negatywnego wpływu na zdrowie. 
Kala namak jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej, jest nieodzownym składnikiem popularnej mieszanki przyprawowej Chaat masala. Kala namak jest wysoko ceniona przez wegan, którzy używają ją do imitacji smaku jajek, jest na przykład używana do przyprawienia tofu, co daje w efekcie danie przypominające sałatkę jajeczną. 
Czarna sól jest w medycynie ajurwedycznej uważana za przyprawę chłodzącą, jest także stosowana jako środek na wzdęcia i zgagę. Polecana też dla osób z wysokim ciśnieniem oraz mających kłopoty z trawieniem i jelitami.

Waga1000 g

Napisz opinię

SÓL CZARNA KALA NAMAK 1 kg - BOGUTYN MŁYN

SÓL CZARNA KALA NAMAK 1 kg - BOGUTYN MŁYN

Czarna sól Kala namak to pozyskiwany z wulkanicznych minerałów (halitów) różowy proszek o wyraźnym jajecznym aromacie.

Kala Namak jest szeroko stosowana w kuchni indyjskiej do wielu potraw i przekąsek. W medycynie ajurwedyjskiej uważana jest za przyprawę chłodzącą i  stosowana jako środek na wzdęcia i zgagę. Polecana też dla osób z wysokim ciśnieniem oraz mających kłopoty z trawieniem i jelitami.

Path: > > SÓL CZARNA KALA NAMAK 1 kg - BOGUTYN MŁYN